Edukator i rehabilitator

Blog za pomoć roditeljima i razmjena iskustva sa kolegama u radu sa djecom s posebnim potrebama.

Lopte

na 11. Novembra 2012.


Lopte su idealne za one koji imaju poteškoća sa koordinacijom i ravnotežom. Postavljanje vlastitog tijela na nestabilnu podlogu i izvođenje vježbi na takvoj podlozi zahtijeva ravnotežu, a održavanje ravnoteže aktivira duboke stabilizirajuće mišiće koji su inače zapostavljeni i ne aktiviraju se uobičajenim vježbanjem na spravama. Većina takvih mišića je u lošem stanju, pogotovo kod osoba koje puno sjede što rezultira problemima s kralješnicom i ozljedama zglobova. Loptom možemo prevenirati ili rehabilitirati sve takve poremećaje sistema za kretanje. Osim što se vježbama na lopti jačaju mišići, poboljšava se i propriocepcija – osjećaj kretanja tijela u prostoru i u odnosu na samog sebe. Bolja propriocepcija dovodi do smanjene mogućnosti padova i ozljeda. Lopta daje veću slobodu kretanja i veću mogućnost izražavanja kreativnosti od svih ostalih sprava i pomagala za vježbanje. Vježbanje uz pomoć lopte je i vrlo zabavno, a mogućnosti izmišljanja novih vježbi su neograničene. Može se koristiti kako za grupno vježbanje, tako i za individualno. Vježbanje na lopti pozitivno djeluje na razvoj snage i fleksibilnosti, poboljšava aerobnu sposobnost organizma te smanjuje stres i pridonosi dobrom osjećanju.
Većina lopti atestirana je da podnosi opterećenja od 300 kg. Napravljene su od materijala koji su otporni na oštećenja i ne pucaju. Ako i puknu, polako će se ispuhati i neće uzrokovati ozljedu.
Preporučuje se korištenje lopte umjesto stolica u školama cijelog svijeta. U mnogim europskim zemljama to se već i dogodilo. Isto tako, u mnogim firmama zaposlenicima omogućavaju da sjede na lopti umjesto na klasičnoj uredskoj stolici.

Primjeri vježbi sa loptom

Lopte sa malim projekcijama na površini omogućuje dodatni poticaj taktilnom i ugodnom masažom. Prikladne su za djecu zbog lakšeg rukovanja (hvatanja- bacanja), učenja boja, te za razvoj taktilne percepcije.

Izvor: http://www.gymnic.com/toys/
http://www.studioimpuls.net/lopta.htm


One response to “Lopte

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: