Edukator i rehabilitator

Blog za pomoć roditeljima i razmjena iskustva sa kolegama u radu sa djecom s posebnim potrebama.

O autizmu

na 16. Januara 2013.

Većina djece koja se dovode na evaluaciju za autizam imaju kašnjenje u razvoju govora. To je zato što je govor nešto što primjetimo. Osobe sa autizmom su konkretni, bukvalni mislioci. Oni uče vizuelno, kinestetički. Moraju vidjeti, dodirnuti i osjetiti da bi mogli razumjeti. Osobe sa Aspergerovim sindromom i visoko funkcionirajućim autizmom imaju verbalni jezik, ali se bore stim da komuniciraju efektivno. Također može biti da nemaju niti jedan oblik komunikacije u vidu gestikulacije, facijalne ekspresije a i pokreti tijela mogu biti ograničeni. Socijalne interakcije i govor su blisko povezani, ako su socijalne interakcije ograničene, onda se ni govor ne može razvijati kako treba.

Pokreti (stereotipije) su dio dijagnoze, insistiranje da osoba ne treba pljeskati rukama ili se klatiti će obično rezultirati u eskalaciji ponašanja koja su još teža nego početne stereotipije. Okupirajte osobu nečim što će joj pomoći da prevaziđe situaciju. Ako osoba plješće rukama dajte joj lopticu za stres sa kojom se može baviti rukama. Ako osoba ima potrebu da korača dati joj vizuelni raspored i vizuelnu strukturu kada, gdje i koliko dugo može hodati. Zamijenite griženje odjeće sa griženjem četkice za zube ili gume. Osigurajte da osoba vježba svaki dan, te također smanjiti količinu “vremena za odmor” u njihovom danu, to će smanjiti stereotipije. Njihovi dani treba da budu ispunjeni, svrhoviti i puni angažmana.

Jednom kada se rutina ili raspored počne pratiti uz minimum stresa onda je vrijeme za promjenu. Učinite prvo pozitivne promjene, npr. ako osoba izvrši rutinu kupanja stavite kartu promjene na raspored i dodajte neku omiljenu aktivnost. Ne morate mijenjati rutine baš svaki dan samo dovoljno često da osobu sa autizmom pripremite da prođe kroz neku neizbježnu promjenu sa što manje stresa.
Svaki roditelj, edukator-rehabilitator (defektolog), treba imati strategiju za stres bilo da je to pjevanje, duboko disanje i sl. moramo imati plan da održimo sebe mirnim kada dijete ima nepoželjne oblike ponašanja. Kada podignete svoj glas i djetetova anksioznost će se povećati.

Važno je odabrati intervenciju koja se povezuje sa djetetovim sposobnostima i izazovima (ABA metod, logopedske vježbe, floortime, terapija integracije slušanja, hipoterapija, muzikoterapija, art terapija i druge). Također veoma važno je znati da kašnjenje u razvoju ne znači kašnjenje u fizičkom razvoju, pubertet će doći bez obzira jeste li vi ili vaše dijete spremni. Upoznajte dijete sa dijelovima tijela da ima svijest o sebi koliko god je to moguće.

Roditelji! Niste sami, nažalost ima više djece sa autizmom na svijetu nego ikad prije. To znači da niste jedini roditelj čije se dijete skinulo golo u parku, niti jedini čije dijete jede gumene bombone za doručak, niti jedini čije dijete ima autoagresiju, ne gledaju vas svi u prodavnici možda samo jedno ili dvoje, nasmješite im se ili mahnite, bit će im neugodno. Autizam se mijenja, dijete koje u dobi od dvije godine vrišti kada pas zalaje može željeti da ima psa sa 20 godina. Osoba koja je neverbalna sa 7 godina može tečno govoriti u dobi od 17 godina. Shvaćanje da vaše dijete napreduje, uči i mijenja se pomaže da održite smisao za humor kao i perspektivu tokom posebno teških momenata.

(Literatura: Neke od strategija preuzete iz knjige “Autizam iz dana u dan” preko 150 strategija koje je proživjela i naučila profesionalna konsultantica za autizam koja ima 3 sina dijagnosticiranih u autističnom spektru; Alyson Beytien).


2 responses to “O autizmu

  1. blogomanijak kaže:

    sve pohvale za tekst

    http://autizamiadhd.wordpress.com/

    link iznad, takođe korisno i vredi pogledati

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s

%d blogeri kao ovaj: